Το ενδοπανεπιστημιακό δίκτυο WebScienceNet προτείνεται από μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) διαφόρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουν κοινό ενδιαφέρον στην ανάπτυξη και μελέτη τεχνολογιών και συστημάτων που χρησιμοποιούν ως μέσο το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα προτείνεται ενδοπανεπιστημιακό δίκτυο με αντικείμενο την επιστήμη του Ιστού (web science) με ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνολογίες για το μελλοντικό διαδίκτυο. Ο κωδικός του προτεινόμενου δικτύου είναι WebScienceNet. Στο δίκτυο συμμετέχουν μέχρι τώρα 23 μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών που υπηρετούν σε 10 διαφορετικά Τμήματα
Ιστότοπος Ενδοπανεπιστημιακού Δικτύου

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Ημερίδα για τον Παγκόσμιο Ιστό και το Μελλοντικό Διαδίκτυο
Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα του Δικτύου του Ιστού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 70 άτομα, μέλη του διδακτικού, ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων & Τεχνολογίας Υπολογιστών Καθηγητής Αντώνης Τζες. Τις εισαγωγικές παρεμβάσεις των συντονιστών του δικτύου Νίκου Αβούρη και Οδυσσέα Κουφοπαύλου ακολούθησε η πρώτη προσκεκλημένη ομιλία από τον Γιώργο Μητακίδη, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πατρών και ερευνητή του ΕΑΙΤΥ. Ο κ. Μητακίδης έδωσε μια επισκόπηση της περιοχής της επιστήμης του Ιστού: την σημερινή κατάσταση, καθώς και και τις προοπτικές της (οι διαφάνειες σε αρχείο pdf 17 Mb). Αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία του Διαδίκτυου ως υποδομή στις σημερινές κοινωνίες, στη συνέχεια δε σχολίασε το Διαδίκτυο ως κοινωνικό φαινόμενο, ενώ αναφέρθηκε σε διαστάσεις διεπιστημονικής έρευνας που σχετίζονται με τη δυναμική ανάλυση του Διαδικτύου, την προσπάθεια πρόβλεψης των εξελίξεων καθώς και την προώθηση νέων τεχνολογιών και πολιτικών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα αξιοπιστίας, του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το διαδίκτυο καθώς και το πρόβλημα των υποδομών που απαιτούνται. Ο ομιλητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατο άρθρο του Tim Berners Lee στο περιοδικό Scientific American όπου γίνεται έκκληση για υποστήριξη ανοικτών προτύπων και ουδετερότητας.Η συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του κ. Μητακίδη μεταξύ άλλων αφορούσε την προοπτική σπουδών στην επιστημονική αυτή περιοχή, όπου ο ομιλητής έκανε ένα παραλληλισμό μεταξύ της εποχής κατά την οποία προτάθηκαν οι σπουδές στην πληροφορική ως νέο επιστημονικό πεδίο και την σημερινή εποχή που προτείνεται αντίστοιχα η επιστήμη του διαδικτύου και του ιστού ως μια νέα περιοχή γνώσης με θεωρητικό υπόβαθρο, τεχνολογία και επαγγελματική προοπτική.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Παύλος Σπυράκης καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του ΕΑΙΤΥ. Η ομιλία του κ. Σπυράκη είχε θέμα Μοντέλα εμπιστοσύνης στο διαδίκτυο (οι διαφάνειες, αρχείο pdf). Ο ομιλητής έδωσε βασικούς ορισμούς της έννοιας της Εμπιστοσύνης (trust) ως διμελούς κατευθυνόμενης σχέσης μεταξύ δύο πρακτόρων με βάρη και ιδιότητες, και όρισε συμβολικές αναπαραστάσεις και αρχιτεκτονικές που την υποστηρίζουν. Την ομιλία ακολούθησε έντονος διάλογος σχετικά με την βέλτιστη επίλυση του προβλήματος όταν οι συμμετέχοντες δεν είναι καλοπροαίρετοι και επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν το κέρδος τους. Τόνισε την αντίφαση μεταξύ της απαίτησης κεντρικού ελέγχου που επιβάλει μια αρχιτεκτονική εμπιστοσύνης και αφετέρου των περιορισμών που προκύπτουν λόγω των κατανεμημένων πόρων και συγκρουόμενων απαιτήσεων, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία ορισμού μιας τέτοιας αρχιτεκτονικής.
Ο τελευταίος ομιλητής της πρωινής συνεδρίας ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Αντωνίου από το Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αντωνίου είναι υπεύθυνος του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα μεταπτυχιακού προγράμματος στην επιστήμη του ιστού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η ομιλία του αφορούσε σε μαθηματική μοντελοποίηση του διαδικτύου (οι διαφάνειες, αρχείο pdf 13 Mb). Ανέφερε ιστορικά στοιχεία για την μοντελοποίηση δικτύων και ιδιαίτερα ζωντανών δικτύων τα οποία δεν είναι ούτε μονότονα ούτε τυχαία, αφού η ζωή εκδηλώνεται "ώς τάξη στο χάος" κατά τον Prigogine. Εισήγαγε το διαδίκτυο ως αυτο-όμοιο δίκτυο με δομή μικροκόσμων. Επίσης έκανε αναφορά στην αντιστοίχιση ανάμεσα στη θερμοδυναμική στατιστική του Boltzmann και τη θεωρία πληροφορίας του Shannon ενώ έδωσε προοπτική αρσης της πολυπλοκότητας και του μεγάλου όγκου πληροφορίας με την σημασιολογική επεξεργασία και αναπαράσταση της πληροφορίας στον παγκόσμιο ιστό. Συσχέτισε τη θεωρία του χάους και δυναμικών συστημάτων με τη μελέτη σύνθετων ζωντανών δικτύων όπως το διαδίκτυο. Τέλος έκανε εκτενή αναφορά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, τονίζοντας την πρωτοτυπία του προγράμματος σπουδών, όπως η εισαγωγή σε αυτό μαθήματος σχετικού με βιολογικά δίκτυα.

Το μεσημεριανό διάλειμμα της ημερίδας επεφύλασσε μια έκπληξη στους συμμετέχοντες αφού παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Πανεπιστημίο της Βουδαπέστης που επισκεπτόταν το Πανεπιστήμιο Πατρών (βλέπε σχετική φωτογραφία)


Το απογευματινό πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες από τον Ευάγγελο Μαρκάτο (ITE, Παν. Κρήτης) που μίλησε για απειλές του μελλοντικού διαδικτύου, τον Λέανδρο Τασιούλα (Παν. Θεσσαλίας) που μίλησε για νέα πρωτόκολλα που διαχειρίζονται συνεργασία και ανταγωνισμό στο διαδίκτυο, τον Στέλιο Σαρτζετάκη (ΕΔΕΤ) που μίλησε για την ανάπτυξη του νέου εθνικού ακαδημαϊκού δικτύου, ενώ η Νάνσυ Αλωνιστιώτη (ΕΚΠΑ) αναφέρθηκε σε αυτοδιαχειριζόμενα δίκτυα και την αρχιτεκτονική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου